Πώς θα καθαρίσεις το πληκτρολόγιο μεμβράνης σου

Το πληκτρολόγιο αποτελεί το αξεσουάρ που βρωμίζει συχνότερα και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σε έναν υπολογιστή. Κάτι το ότι είναι διαρκώς εκτεθειμένο στη σκόνη και οτιδήποτε άλλο βρίσκεται επάνω στο γραφείο (σνακ, αναψυκτικά, νερό κλπ) και κάτι το ότι έρχεται σε επαφή με τα χέρια (δουλειά του είναι άλλωστε…) δεν του επιτρέπουν να κάνει κι αλλιώς άλλωστε. Όπως και να ‘χει, αυτή είναι η μοίρα του πληκτρολογίου και δεν αλλάζει. Το ζήτημα είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ προκειμένου να το διατηρήσεις όσο το δυνατόν πιο καθαρό αλλά και πιο αποτελεσματικό;

Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να καθαρίσεις ένα μηχανικό πληκτρολόγιο. Η κατασκευή και η φύση του τελευταίου εξ άλλου, καθιστούν δυνατή την αποσυναρμολόγησή του και κατ’ επέκταση την αφαίρεση σκόνης και βρωμιάς ακόμα και από τα πλέον δυσπρόσιτα σημεία του. Τι γίνεται όμως με ένα πληκτρολόγιο μεμβράνης όπως το Soki ή το Sagara;

 

Σπρέι καθαρισμού

Η πρώτη σου κίνηση θα πρέπει να είναι η προμήθεια ενός σπρέι καθαρισμού (στην ουσία πρόκειται για συμπιεσμένο αέρα). Κυκλοφορούν άφθονα στο εμπόριο, οπότε διάλεξε αυτό που προτιμάς. Πρόσεξε να διαθέτει μακρύ στόμιο (συνήθως πλαισιώνεται από μία πλαστική επέκταση) ώστε να διεισδύσει σε κάθε σημείο του πληκτρολογίου. Κούνα το καλά και ξεκίνα να ψεκάζεις ανάμεσα και κάτω από τα πλήκτρα. Ο αέρας θα ξεκολλήσει τυχόν σκόνες από το εσωτερικό του πληκτρολογίου, οπότε εσύ το μόνο που θα έχεις να κάνεις, θα είναι να το τινάξεις γυρνώντας το ανάποδα. Επανάλαβε τρεις-τέσσερις φορές και τα περισσότερα ψίχουλα και σωματίδια σκόνης θα έχουν φύγει.

Καθάρισμα πλήκτρων

Η βρωμιά ωστόσο δε συσσωρεύεται μόνο στο εσωτερικό του πληκτρολογίου αλλά και στην επιφάνεια των πλήκτρων. Τα τελευταία μπορούν να καθαριστούν εύκολα χρησιμοποιώντας ένα πανάκι ή βαμβάκι και υγρό καθαρισμού (από απορρυπαντικό πιάτων και σαπούνι, μέχρι καθαριστικό τζαμιών/επιφανειών). Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσεις εδώ είναι πως δε θα φθαρεί η επιφάνεια των πλήκτρων –π.χ. να ξεθωριάσουν οι χαρακτήρες. Σε πρώτη φάση μπορείς να δοκιμάσεις με απλό νερό και προσεκτικά σε ένα περιφερειακό πλήκτρο. Αν δεις ότι οι λεκέδες δε φεύγουν, τότε ενίσχυσε το μείγμα σου με λίγο καθαριστικό ή τριμμένο σαπούνι.

 

Περαιτέρω καθάρισμα εις βάθος

Θεωρητικά μπορείς να προχωρήσεις σε έναν περισσότερο εις βάθος καθαρισμό, ανοίγοντας το πληκτρολόγιο και φτάνοντας στο εσωτερικό του. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η κίνηση αυτή ακυρώνει την εγγύηση της συσκευής ενώ απαιτεί και άριστες τεχνικές γνώσεις προκειμένου να αφαιρέσεις τα πλήκτρα χωρίς να κάνεις κάποια ζημιά καθώς επίσης και να τοποθετήσεις όλα τα μέρη του πληκτρολογίου πίσω στη θέση τους. Αν νιώθεις σίγουρος για τις ικανότητές σου μπορείς να προχωρήσεις, ωστόσο λάβε καλά υπ’ όψιν σου όλα τα παραπάνω.

Καθαρισμός κάθε πότε;

Όσο πιο συχνά γίνεται! Βάλε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό σου προκειμένου να ψεκάζεις το πληκτρολόγιό σου μια φορά κάθε μία ή έστω δύο βδομάδες –ιδίως αν το χρησιμοποιείς καθημερινά. Ο συχνός καθαρισμός θα διασφαλίσει πως σκόνες και ψίχουλα δε θα προλάβουν να κολλήσουν στις δυσπρόσιτες επιφάνειες, κάνοντας την όλη διαδικασία ταχύτερη και αποτελεσματικότερη και διατηρώντας παράλληλα την υγιεινή της συσκευής.